Bel mij: 06 27921778

Omron weegschaal

In de praktijk gebruik ik een Omron weegschaal.

Deze weegschaal meet je gewicht, je lichaamsvetpercentage, skeletspierpercentage, BMI (Body Mass Index), visceraal vet (je buikvet) en het basale metabolisme (wat de minimale caloriebehoefte per dag is).

Het lichaamsvetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.
Afhankelijk van de verdeling van het vet over het lichaam, wordt dit vet als visceraal of als onderhuids vet aangeduid.
Visceraal vet = vet rond de interne organen, in je buikgebied.
Onderhuids vet = vet dat onder de huid ligt.

Skeletspiermassa
Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen, zoals het hart en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door oefening en andere activiteiten.

Het basale metabolisme
Onafhankelijk van hoe actief je bent, is er een minimale hoeveelheid energie nodig voor de dagelijkse functies van je lichaam.

Deze weegschaal bepaalt dus je lichaamssamenstelling, waarbij het apparaat gebruik maakt van je gewicht, lengte, leeftijd en geslacht. Hierdoor krijg je een goed beeld van wat er gebeurt in je lichaam als je aan het afvallen bent.
Een voorbeeld: je bent gezonder aan het eten en meer gaan bewegen. Op een gewone weegschaal blijft je gewicht echter hetzelfde als de vorige keer. De moed zakt in je schoenen, hoe kan dat nou? Op de Omron weegschaal zal je zien hoe dat komt. Je spier% zal groter zijn geworden door het extra bewegen en je vet% zal wat zijn verminderd door je gezondere voeding en leefstijl. Aangezien spieren zwaarder zijn dan vet, is je gewicht hetzelfde gebleven, maar je lichaamssamenstelling is wel verbeterd.
En dat is gezondheidswinst!