Bel mij: 06 27921778

Gezond leven: vergeet goed en fout!

Vitawijzer

Gezondheid lijkt zo ingewikkeld. Er zijn zo ontzettend veel tegenstrijdige adviezen te vinden, hoe kom je er nou ooit achter of je het wel goed doet? Dat kom je niet. Daarom is het tijd om goed en fout uit het raam te gooien.

Je lichaam is ingewikkeld, gezondheid is simpel

Weet jij hoe een iPhone werkt? Het is een bijzonder ingewikkeld en geavanceerd apparaat. En hoewel je je iPhone de hele dag bij je draagt, heb je geen idee hoe de techniek in elkaar steekt. Maar iedereen kan een iPhone bedienen, bijna zonder instructies.

Je lichaam is ook een ingewikkeld apparaat. Sterker nog, het is het meest complexe organisme dat we kennen. En hoewel je er de hele dag mee rondloopt, begrijp je niet hoe je hele lichaam werkt. Zelfs de meest vooraanstaande wetenschappers hebben nog niet alle antwoorden.

Je lijf is ontzettend ingewikkeld. Maar zoals ieder goed ontworpen apparaat kun je je lichaam gebruiken en verzorgen met een paar simpele handelingen. Gezond zijn is simpel:

  • Eet vooral voeding die je gezondheid ondersteunt;
  • Eet weinig voeding die je gezondheid schaadt;
  • Beweeg regelmatig;
  • Voel je tevreden.

Je lichaam lastigvallen met ‘goed’ en ‘fout’

Je lichaam maakt zich niet druk om jouw laatste passie rondom je gezondheid. Het gebruikt simpelweg de input die jij aanlevert en produceert hiermee een bijpassend resultaat.

Stel, je eet vegetarisch. Voor je lichaam maakt het weinig uit of je volledig vegetarisch eet, of dat je de hele week vegetarisch eet en je één keer laat verleiden tot een bitterbal. Het resultaat in je lichaam zal nagenoeg hetzelfde zijn, maar het resultaat in je hoofd is verschillend. Je voelt je vanwege die bitterbal mogelijk een enorme loser, alsof je een ‘fout’ hebt gemaakt. Je voelt je een stuk minder tevreden dan wanneer je geen vlees zou hebben gegeten, terwijl die ene bitterbal voor je lichaam nauwelijks verschil maakt.

Of je besluit te stoppen met snoepen, maar kunt die ene roze koek toch niet weerstaan. Is dat een fout? Als het je doel was om totaal geen snoep te eten, dan is dat niet gelukt. Dat geeft mogelijk een vervelend gevoel. Als het je doel was om snel af te vallen, dan zul je mogelijk iets minder snel afvallen. Maar heb je het in de ogen van je lichaam ‘fout’ gedaan?

Je lichaam pakt die roze koek, gaat ermee aan de slag en verwerkt het zoals het ieder voedingsmiddel verwerkt. De koek gaat door de machine, zonder oordelen en zonder wijzend vingertje. Je lijf is niet bekend met ‘goed’ of ‘fout. Je lijf werkt volgens oorzaak-gevolg. Input-output. Het kan zijn dat die roze koek een gevolg oplevert dat jij niet wenselijk vindt, maar dat maakt het niet intrinsiek ‘fout’.

Leef luchtig en voel je lekker gezond

Alles wat je doet levert een resultaat op. Wanneer je vaak appels eet levert dit een ander resultaat op dan wanneer je vaak appeltaart eet. Dat maakt de ene keuze niet beter dan de ander. Het hangt er namelijk helemaal vanaf welk resultaat jij wilt behalen, en wat je randvoorwaarden zijn.

Wil je perfect gezond zijn? Wil je heel gezond zijn én af en toe genieten van ongezond eten? Wil je iets minder gezond zijn en je er ook niet druk om maken?

Alles is mogelijk. En alles is zoals het is. Er bestaat geen ‘goed’ of ‘fout’ voor je lichaam. Er bestaan alleen oorzaken en resultaten. Aan jou dus de vraag: welk resultaat wil je zien? Dan kun je vervolgens werken om deze resultaten te veroorzaken.

 

Geef een reactie